Διάρκεια Εργαστηρίου : 5 μήνες | 17/12/2022 – 20/5/2023
(Εξαιρούνται οι μέρες των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Πάσχα)
Ημέρες & ώρες : Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων : 3/12/2022
Πληροφορίες : seminars@tempusverum.com , 6976458526

Ο Ανέστης Αζάς και η Γεωργία Μαυραγάνη, δύο από τους πλέον καταξιωμένους σκηνοθέτες στη χώρα μας, ηγούνται του φετινού Εργαστηρίου Σκηνοθεσίας με την αρωγή σπουδαίων επαγγελματιών από τον χώρο της σκηνογραφίας, της ενδυματολογίας του σχεδιασμού φωτισμών κ.α.

Σκοπός του Εργαστηρίου είναι να προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία στους εκκολαπτόμενους σκηνοθέτες ώστε να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν τη δική τους ταυτότητα και τις δικές τους δυναμικές.

 

Αναλυτικό πρόγραμμα εργαστηρίου

17/12/2022 – 5/2/2023

Σάββατο : 14:00 – 18:00 Γεωργία Μαυραγάνη
Κυριακή : Παράλληλα μαθήματα διάρκειας 3 ωρών ( ενδυματολογίας,σκηνογραφίας κλπ) Οι ώρες καθώς και οι εισηγητές θα ανακοινωθούν σύντομα

6/2/2023 – 12/3/2023

Δευτέρα : 14:00 – 18:00 Ανέστης Αζάς
Σάββατο : 14:00 – 18:00 Γεωργία Μαυραγάνη
Κυριακή : Παράλληλα μαθήματα διάρκειας 3 ωρών ( ενδυματολογίας,σκηνογραφίας κλπ) Οι ώρες καθώς και οι εισηγητές θα ανακοινωθούν σύντομα

13/3/2023 – 20/5/2023

Δευτέρα : 14:00 – 18:00 Ανέστης Αζάς
Σάββατο : 14:00 – 18:00 Γεωργία Μαυραγάνη

Με το πέρας του Εργαστηρίου θα ακολουθήσει η προετοιμασία για το Φεστιβάλ Σκηνοθεσίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο 2023
Λεπτομέρειες για το Φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε εδώ : https://www.tempusverum.com/the-project-festival-skinothesias-2/

 

Δίδακτρα : 1500€ (εξόφληση σε 3 δόσεις)
Σε περίπτωση προεξόφλησης όλου του ποσού έκπτωση 15%

 

Βιογραφικά εισηγητών

Ανέστης Αζάς

Ο Ανέστης Αζάς σπούδασε θεατρολογία και υποκριτική στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ και σκηνοθεσία στην ανώτατη δραματική σχολή Ernst Busch Βερολίνου. Ως βοηθός σκηνοθέτη συνεργάστηκε με τον Dimiter Gotscheff και τους Rimini Protokoll.

Απο το 2008 σκηνοθετεί στην Ελλάδα και το γερμανόφωνο χώρο. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το Φεστιβάλ Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το Εθνικό Θέατρο, το Ballhaus Naunynstrasse και το Maxim Gorki Theater στο Βερολίνο, το Theater Heidelberg, το Theaterhaus Jena, το Kammerspiele München.
Η δουλειά του περιλαμβάνει κλασικά κείμενα (Αισχύλος, Heiner Müller, Koltes), κείμενα σύγχρονων συγγραφέων (Λένα Κιτσοπούλου, Γεράσιμος Μπέκας, Dmitrij Gawrisch, Daniela Janjic, κ.α), έργα θεάτρου- ντοκιμαντέρ και έργα devised.

Σε συνεργασία με τον Πρόδρομο Τσινικόρη έχει γράψει και σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων : Ταξίδι με τρένο (Φεστιβάλ Αθηνών, 2011), Τηλέμαχος: should I stay or should I go? (Ballhaus Naunynstraße, Βερολίνο και Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Αθήνα, 2013), Καθαρή Πόλη (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και Muenchner Kammerspiele, 2016). Από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 οι δυο τους διετέλεσαν καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι της Πειραματικής Σκηνής [-1] του Εθνικού Θεάτρου.
Έργα των Αζά/ Τσινικόρη έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια σε πολλά διεθνή φεστιβάλ θεάτρου, όπως: Φεστιβάλ νέων σκηνοθετών Premiéres Karlsruhe/ Strasbourg, Heidelberger Stückemarkt, Theater der Welt 2014- Mannheim, Chantiers d’ Europe- Theâtre de la Ville Paris, Theâtre Vidy Lausanne, Theâtre Le Mallon Strasbourg, Biennale Wiesbaden, Theaterspektakel Zürich, Festival Grec Barcelona, Festival of new dramaturgies Bydgosczc, Sharjah Biennale, Lessing Tage Hamburg, Berliner Herbstsalon.

Επιπλέον:
Για το Φεστιβάλ Αθηνών το 2015 ανέβασε σε συνεργασία με την Μάρθα Μπουζιούρη την παράσταση Υπόθεση Φαρμακονήσι ή Το δίκαιο του νερού, ένα έργο για το σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα. Σε συνεργασία με τη Λένα Κιτσοπούλου ανέβασε τις «Ερωτικές Καρτποστάλ από την Ελλάδα» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το 2020. Σε συνεργασία με τον Γεράσιμο Μπέκα ανέβασε τη «Δημοκρατία του Μπακλαβά» στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2021. To καλοκαίρι του 2020 σκηνοθέτησε για το Maxim Gorki Theater το online έργο „Campo- A video reading“ βασισμένο στο ομώνυμο κείμενο της Laura Uribe.

Το 2019 διεύθυνε το εργαστήριο „Multilingual Theatre“ στη Central School of Speech and Drama, στο Λονδίνο.

 

Γεωργία Μαυραγάνη

Η Γεωργία Μαυραγάνη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και θέατρο στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στο προπαρασκευαστικό μεταπτυχιακό τμήμα της σχολής DasArts στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Οι παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί στα θέατρα Αμόρε, Άσκηση, Πορεία, Χώρα, Επί Κολωνώ, Εμπρός, Πόρτα, ΚΘΒΕ, στη ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου -1 και στον ΘΟΚ.

Έχει σκηνοθετήσει, μεταξύ άλλων, τις παραστάσεις «Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες» του Robert Musil (διασκευή του μυθιστορήματος, μτφρ. Αλέξανδρος Ίσαρης), «Γκιακ»και “Εξημέρωση” του Δημοσθένη Παπαμάρκου, «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» του Tennessee Williams, «Ο τυχερός στρατιώτης» των Ξένια Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου, «Ορέστεια / Ευμενίδες» του Αισχύλου, καθώς και τις πρωτότυπες περφόρμανς «Η ταράτσα του αυτόχειρα», «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά», «Όχι αθώος πια», «Η ζωή δεν είναι εύκολο πράγμα», «Έτσι κάνουν όλοι», « Όλα όσα ξέρω για τον κόσμο» , «Το γήρας – Ένα χορικό», «Παρ’ όλα αυτά» (με θέμα τον καρκίνο).

Είναι ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Μαβίλη και από το 2010 διδάσκει υποκριτική στη δραματική σχολή Δήλος, με τους σπουδαστές της οποίας έχει παρουσιάσει αναλόγια θεατρικών έργων. Από το 2003 εργάζεται παράλληλα ως δασκάλα στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια υποκριτικής και περφόρμανς με επαγγελματίες και μη ηθοποιούς (bios, Μικρό Θέατρο (Αγρίνιο), Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κ.α.), διερευνώντας τις δυνατότητες και τις τεχνικές του θεάτρου ντοκουμέντου.