Δομή και Λειτουργία της μικρής ακαδημίας
Από το 2017, η μικρή ακαδημία αποτελεί έναν καλλιτεχνικό φορέα που στοχεύει στην έρευνα και την εκπαίδευση. Τα εκπαιδευτικά της προγράμματα, δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και μεθόδων υποκριτικής, σκηνοθεσίας, δημιουργικής γραφής κ.α.
Τα μαθήματα απευθύνονται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, απόφοιτους και σπουδαστές δραματικών σχολών, καθώς και σε οποιονδήποτε απασχολείται στον τομέα των παραστατικών τεχνών. Παράλληλα, η μικρή ακαδημία, σε συνεργασία με διδάσκοντες οι οποίοι είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου, θέτει ως προτεραιότητα, την παροχή – υψηλού επιπέδου – καλλιτεχνικής μετεκπαίδευσης.
Οι κύκλοι σπουδών είναι δύο – τρίμηνης και ετήσιας διάρκειας – ενώ πραγματοποιούνται και εντατικά workshops, επιπέδου masterclass.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της μικρής ακαδημίας κινούνται στους εξής άξονες:
Έρευνα
Έμπειροι και καταξιωμένοι επαγγελματίες, καθοδηγούν τους συμμετέχοντες να λειτουργήσουν ελεύθερα και πειραματικά, απαλλαγμένοι από το άγχος του αποτελέσματος. Παράλληλα, οι διδάσκοντες βρίσκουν γόνιμο έδαφος, ώστε να πειραματιστούν και οι ίδιοι σε νέες τεχνικές και μεθόδους, λόγω του επιπέδου των συμμετεχόντων, καθώς αποτελούνται από άτομα με πρότερη εκπαίδευση η/και εμπειρία στις παραστατικές τέχνες.
Υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης
Η επιλογή των συμμετεχόντων στα εργαστήρια και τα σεμινάρια, γίνεται από τους διδάσκοντες, μέσω των βιογραφικών των ενδιαφερόμενων. Έτσι, ο κάθε εισηγητής έχει τη δυνατότητα να συνθέσει ο ίδιος την ομάδα του, αποκομίζοντας το μέγιστο δυνατό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές.
Στήριξη των εκπαιδευόμενων
Η μικρή ακαδημία, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη για, περαιτέρω, καλλιτεχνική εκπαίδευση των απασχολούμενων στις παραστατικές τέχνες και αφουγκραζόμενη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στις οποίες καλούνται να εκπαιδευτούν και να δημιουργήσουν, παρέχει κλιμακούμενες εκπτώσεις στους συμμετέχοντες, ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των μαθημάτων που επιλέγουν. Παράλληλα, από το 2020, έχει θεσπίσει πρόγραμμα υποτροφιών τρίμηνης και ετήσιας διάρκειας. Πιο αναλυτικά :
– Τρίμηνη υποτροφία: Δίνεται σε ένα άτομο και αφορά δωρεάν συμμετοχή σε ένα τρίμηνο σεμινάριο. Στη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς, δίνονται δύο υποτροφίες, μια για κάθε τρίμηνο.
– Ετήσια υποτροφία: Δίνεται σε ένα άτομο και αφορά δωρεάν συμμετοχή σε τέσσερα τρίμηνα σεμινάρια ( δύο σε κάθε τρίμηνο). Δίνεται στην αρχή της εκπαιδευτικής χρονιάς.
Δημιουργία κοινότητας
Ένας ακόμη στόχος της μικρής ακαδημίας είναι να αποτελέσουν οι συμμετέχοντες μέλη μιας κοινότητας, όπου θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να εξελιχθούν, μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει θεσπιστεί το πρόγραμμα «The Project», το οποίο αποτελεί ένα φεστιβάλ διαγωνιστικού χαρακτήρα. Στη διοργάνωση αυτή, σκηνοθέτες από το Ετήσιο Εργαστήρι Σκηνοθεσίας θα συνεργαστούν με ηθοποιούς από τα σεμινάρια και τα εργαστήρια Υποκριτικής, ώστε να δημιουργήσουν μια παράσταση, φέρνοντας, έτσι, σε επαφή μεταξύ τους, σκηνοθέτες και ηθοποιούς της επόμενης γενιάς.
Ανατροφοδότηση (Feedback)
Η μικρή ακαδημία στοχεύοντας στη βελτίωση και τη συνεχή εξέλιξη των προγραμμάτων και των παροχών της, διενεργεί έρευνες, με τη μορφή ερωτηματολογίων, ζητώντας από τους εκπαιδευόμενους να αξιολογήσουν το επίπεδο λειτουργίας της, καθώς και να προτείνουν ιδέες σχετικά με επόμενα projects που θα ενδιέφεραν τους ίδιους πχ επόμενα σεμινάρια ή/και δράσεις. Παράλληλα, μέσω της day to day επαφής των υπευθύνων με τους συμμετέχοντες, η μικρή ακαδημία αφουγκράζεται τις ανάγκες των εκπαιδευόμενων, έχοντας έτσι την δυνατότητα να προχωρά στην επίλυση τυχόντων προβλημάτων σε πραγματικό χρόνο, οδηγούμενη, έτσι, στη ταχύτερη εξέλιξη των παρεχόμενων υπηρεσιών της. Έτσι, ακολουθώντας μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της εκπαίδευσης, με τον εκπαιδευόμενο σε πρώτο πλάνο, δημιουργείται μια διμερής και αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης και εξέλιξης.
συνεργασίες με διδάσκοντες
Από το 2017, η μικρή ακαδημία έχει την τιμή να έχει συνεργαστεί με τους εξής διδάσκοντες (με αλφαβητική σειρά):
Ανέστης Αζάς
Θοδωρής Αμπαζής
Γιώργος Βαλαής
Ιώ Βουλγαράκη
Cezaris Grauzinis
Στεφανία Γουλιώτη
Πυγμαλίων Δαδακαρίδης
Δημήτρης Ήμελλος
Ακύλλας Καραζήσης
Χρήστος Καρασαββίδης
Δημήτρης Καταλειφός
Γιώργος Κατσής
Μάρω Κουρή
Γιώργος Κουτλής
Δημήτρης Λάλος
Γεωργία Μαυραγάνη
Λίλλυ Μελεμέ
Γιώργος Παλούμπης
Αργύρης Πανταζάρας
Αγλαΐα Παππά
Γιώργος Παπαγεωργίου
Κορνήλιος Σελαμσής
Κώστας Φιλλίπογλου
Χάρης Φραγκούλης
Γιάννης Χουβαρδάς κ.α.
καλλιτεχνική διεύθυνση της μικρής ακαδημίας
Από το 2018, καλλιτεχνικός διευθυντής της μικρής ακαδημίας είναι ο ηθοποιός Γιάννης Κατσιμίχας.
Σημείωμα Καλλιτεχνικού Διευθυντή
Η “μικρή ακαδημία” ιδρύθηκε ως ένας φορέας εκπαίδευσης, συνάντησης και αλληλεπίδρασης των επαγγελματιών των παραστατικών τεχνών. Σκοπός της είναι να παρέχει υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική εκπαίδευση συνεργαζόμενη με κορυφαίους επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών. Παράλληλα, στοχεύει στην ανάδειξη των νέων καλλιτεχνών δίνοντας τους το έναυσμα να αλληλεπιδράσουν και να δημιουργήσουν, στηρίζοντας τη μεταξύ τους συνεργασία μέσω της δημιουργία showcase παραστάσεων αλλά και φεστιβάλ απ’όπου προκύπτουν νέες και πρωτότυπες παραστάσεις.
“Η δουλειά του καλλιτέχνη πάνω στον εαυτό του και στην τέχνη του δεν σταματά ποτέ”
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Γιάννης Κατσιμίχας είναι ηθοποιός.
Έχει φοιτήσει στην Ανώτερη Δραματική Σχολή “Θεατρική Τέχνη”.
Στο ελεύθερο θέατρο έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με τους: Γεωργία Μαυραγάνη, Violet Louise, Δημήτρη Λάλο, Έλενα Μαυρίδου, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο και άλλους.
Έχει σκηνοθετήσει τη θεατρική παράσταση Dromme. Στον κινηματογράφο έχει συμμετάσχει στη μικρού μήκους ταινία Γεράσιμος, σε σκηνοθεσία Αντώνη Μίκροβα.
Στην τηλεόραση έχει συμμετάσχει στις σειρές Οι Πανθέοι (ΣΚΑΪ, σκηνοθεσία: Σπύρος ΜΙχαλόπουλος), Φλόγα Και Άνεμος (ΕΡΤ, σκηνοθεσία Ρέινα Εσκενάζυ), Άγριες Μέλισσες (ANT1, σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος).
Θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει (ενδεικτικά):
Τρωάδες του Ευρυπίδη, σκηνοθεσία: Violet Louise
Εάν αυτό είναι ο Άνθρωπος του Primo Levi, σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Νιζίνσκι – Η Προφητεία της Φωτιάς του Χριστόφορου Χριστοφή, σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος
Η Κοκκινοσκουφίτσα και τα άγρια φύλλα, σκηνοθεσία: Έλενα Μαυρίδου
Μαύρη Ζάχαρη του Χρήστου Καρασαββίδη, σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος
Περιμένοντας τον Γκοντό του Samuel Beckett, σκηνοθεσία: Έλενα Μαυρίδου
Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου