Διάρκεια Εργαστηρίου : 23/12/2023 – 26/5/2024
(Εξαιρείται η εβδομάδα 25/12/2023 – 1/1/2024 και 4-5/5/2024)
Ημέρες & ώρες : Αναλυτικό πρόγραμμα παρακάτω
Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων : 19/12/2023
Πληροφορίες : seminars@mikriakadimia.com , 6976458526

Η ενημέρωση των συμμετεχόντων/ουσών θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 21/12

 

Το Εργαστήρι Σκηνοθεσίας της μικρής ακαδημίας επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με εισηγητές τους (με αλφαβητική σειρά) Γιώργο Κουτλή, Γεωργία Μαυραγάνη και Γιώργο Παλούμπη με την αρωγή καταξιωμένων καλλιτεχνών από τον χώρο της υποκριτικής, της σκηνογραφίας, του θεατρικού φωτισμού, της ενδυματολογίας κλπ

Σκοπός του Εργαστηρίου είναι να προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία στους εκκολαπτόμενους σκηνοθέτες ώστε να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν τη δική τους ταυτότητα και τις δικές τους δυναμικές.

 

Αναλυτικό πρόγραμμα εργαστηρίου :

Γεωργία Μαυραγάνη 23/12/2023 – 18/5/2024 , Κάθε Σάββατο 17:00 – 21:00
Γιώργος Παλούμπης 21/2/2024 – 10/4 , Κάθε Τετάρτη 19:00 – 23:00
Γιώργος Κουτλής 31/3/2024 – 26/5/2024 , Κάθε Κυριακή 12:00 – 16:00
Αγλαΐα Παππά 7/1/2024 – 25/2/2024, Κάθε Κυριακή 12:00 – 15:00

Επιπλέον μαθήματα – διαλέξεις πάνω σε θεατρικό φωτισμό , ενδυματολογία, σκηνογραφία, δραματουργία με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου (το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα)

Με το πέρας του Εργαστηρίου θα ακολουθήσει η προετοιμασία για το 3ο Φεστιβάλ Σκηνοθεσίας ,  το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο 2024. Η συμμετοχή σε αυτό είναι προαιρετική από πλευράς των μαθητών του Εργαστηρίου

Λεπτομέρειες για το Φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε εδώ : https://www.mikriakadimia.com/the-project-festival-skinothesias-2023

Δίδακτρα : 1650 € ( εξόφληση σε 3 δόσεις)
Σε περίπτωση προεξόφλησης όλου του ποσού παρέχεται έκπτωση 15%

Βιογραφικά σημειώματα εισηγητών

 

Γιώργος Κουτλής

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, από το Τμήμα Νομικής του Ε.Κ.Π.Α και από το τμήμα σκηνοθεσίας του Ρωσικού Ινστιτούτου Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας – GITIS (τμήμα Ε.Καμινκόβιτς – Ντ.Κρίμοφ). Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ρωσικά.

Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις «Ο Άσχημος» (Μ.Φ. Μάγιενμπουργκ), «Το ημερολόγιο ενός απατεώνα» (Α. Ν. Οστρόφσκι), “Talk Show” (Suyako), “Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι” (Μ.Μάγιενμπουργκ), “Στρέλλα” (όπερα δωματίου του Μιχάλη Παρασκάκη) κ.α.  και σε δική του μετάφραση και διασκευή τις παραστάσεις «Παίζοντας το θύμα» (αφοί Πρεσνιακόφ), “Οι παίχτες” (Ν. Β. Γκόγκολ), “Το όνειρο ενός γελοίου” (Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι), “Ο άνθρωπος απ’το Παντόλσκ” (Ντ.Ντανίλοφ), συνεργαζόμενος με το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, την Εθνική Πινακοθήκη, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ, το Θέατρο Κιβωτός, το Θέατρο Πορεία, το θέατρο Ακροπόλ, το VENE TEATΕR στο Τάλλιν της Εσθονίας κ.α.

Από το 2019 διδάσκει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

Το 2022/23 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών, του Εθνικού Θεάτρου

Γεωργία Μαυραγάνη

Η Γεωργία Μαυραγάνη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και θέατρο στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στο προπαρασκευαστικό μεταπτυχιακό τμήμα της σχολής DasArts στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Οι παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί στα θέατρα Αμόρε, Άσκηση, Πορεία, Χώρα, Επί Κολωνώ, Εμπρός, Πόρτα, ΚΘΒΕ, στη ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου -1 και στον ΘΟΚ.

Έχει σκηνοθετήσει, μεταξύ άλλων, τις παραστάσεις «Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες» του Robert Musil (διασκευή του μυθιστορήματος, μτφρ. Αλέξανδρος Ίσαρης), «Γκιακ»και “Εξημέρωση” του Δημοσθένη Παπαμάρκου, «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» του Tennessee Williams, «Ο τυχερός στρατιώτης» των Ξένια Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου, «Ορέστεια / Ευμενίδες» του Αισχύλου, καθώς και τις πρωτότυπες περφόρμανς «Η ταράτσα του αυτόχειρα», «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά», «Όχι αθώος πια», «Η ζωή δεν είναι εύκολο πράγμα», «Έτσι κάνουν όλοι», « Όλα όσα ξέρω για τον κόσμο» , «Το γήρας – Ένα χορικό», «Παρ’ όλα αυτά» (με θέμα τον καρκίνο).

Είναι ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Μαβίλη και από το 2010 διδάσκει υποκριτική στη δραματική σχολή Δήλος, με τους σπουδαστές της οποίας έχει παρουσιάσει αναλόγια θεατρικών έργων. Από το 2003 εργάζεται παράλληλα ως δασκάλα στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια υποκριτικής και περφόρμανς με επαγγελματίες και μη ηθοποιούς (bios, Μικρό Θέατρο (Αγρίνιο), Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κ.α.), διερευνώντας τις δυνατότητες και τις τεχνικές του θεάτρου ντοκουμέντο.

 

Γιώργος Παλούμπης

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο (2010-2012) σκηνοθετώντας το έργο «Αόρατη Όλγα» του Γιάννη Τσίρου, με το οποίο συμμετείχε και στο φεστιβάλ Emergency Entrance που διοργάνωσε η Ένωση Θεάτρων της Ευρώπης (UTE) . Επίσης στο Εθνικό Θέατρο (2019) σκηνοθέτησε την παράσταση «Μελίσσια» του Αλέξη Σταμάτη, καθώς και το αναλόγιο του έργου «Λάσπη» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (2007).

Για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σκηνοθέτησε την «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου (Μονή Λαζαριστών, αίθουσα Σωκράτης Καραντινός, 2016).

Για το Φεστιβάλ Αθηνών (2010) έκανε τη σκηνοθετική επιμέλεια της μουσικής – θεατρικής παράστασης «Κοινός Τόπος» (με το μουσικό συγκρότημα Active Member και την Όλια Λαζαρίδου).

Στο θέατρο  Επί Κολωνώ, μετέφρασε και σκηνοθέτησε τις παραστάσεις «Dumb Waiter» του Χάρολντ Πίντερ (2003-04), «Η Κατάρα των Πεινασμένων» του Σαμ Σέπαρντ (συν-σκηνοθεσία με την Ελένη Σκότη – συνυποψήφιος για βραβείο σκηνοθεσίας του περιοδικόυ «Αθηνόραμα» 2003), «Bug» του Τρέισι Λετς (υποψήφιο για βραβείο καλύτερης παράστασης του περιοδικού «Αθηνόραμα» 2007) , «Penetrator» του Άντονυ Νίλσον (2006-07), σκηνοθέτησε το έργο «Δανειστές» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ (2008), καθώς και την performance «Μαύρο με Άσπρο» (2004).

Επίσης, μεταξύ άλλων σκηνοθέτησε τις παραστάσεις «Κατάδικος μου» των Ελένη Ράντου, Σάρας Γανωτή, Νίκου Σταυρακούδη (Θέατρο Διάνα – Υποψήφιος για βραβείο σκηνοθεσίας του περιοδικoύ «Αθηνόραμα» 2012), «50 λέξεις» του Μάικλ Γουέλλερ (Θέατρο Βικτώρια – Υποψήφιος για βραβείο σκηνοθεσίας του περιοδικού «Αθηνόραμα» 2011)

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Νέου Ελληνικού Έργου του Θεάτρου Τέχνης (2013-2014) σκηνοθέτησε το έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Τον Άυλο Εσένα» και στις αναγνώσεις που διοργανώθηκαν επίσης στο Θέατρο Τέχνης (2015), έκανε την σκηνοθετική επιμέλεια του έργου της Μαρίας Τσιμά «Ίσια Δικαιώματα». Σκηνοθέτησε το έργο του Βαγγέλη Ρωμνιού «Χαρτοπόλεμος» (Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης, Άνοιξη 2017, συνεχίστηκε στο Μικρό Γκλόρια, Οκτώβριος 2017 έως και την περίοδο 2019-2020). Την παράσταση «Εθνικός Ελληνορώσων» του Αντώνη Τσιοτιόπουλου (Θέατρο Από Μηχανής, Άνοιξη 2018, περίοδος 2018-2019) σκηνοθέτησε και επιμελήθηκε δραματουργικά (Απέσπασε βραβείο σκηνοθεσίας στα βραβεία All4fun 2018). Σκηνοθέτησε ακόμα και επιμελήθηκε δραματουργικά, το έργο του Γιωργή Τσουρή «170 τετραγωνικά (Moonwalk)» (Θέατρο Από Μηχανής, Άνοιξη 2019 το οποίο συνεχίζεται από το Φθινόπωρο του 2019 στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης – Το έργο απέσπασε βραβείο καλύτερου Νεοελληνικού Έργου στα βραβεία All4fun 2019 και ο ίδιος ήταν υποψήφιος για βραβείο σκηνοθεσίας. Ήταν επίσης υποψήφιος για βραβείο σκηνοθεσίας στα βραβεία κοινού του περιοδικού Αθηνόραμα. Για την ίδια παράσταση ο ηθοποιός Γιωργής Τσουρής απέσπασε το βραβείο Χόρν για το 2020).

Για την περίοδο 2019-2020 ανέβηκε σε σκηνοθεσία του η παράσταση «Αξύριστα Πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου (Θέατρο Από Μηχανής) και συνεχίζεται και για την περίοδο 2022-2023 (Θέατρο Μικρό Χορν). Σκηνοθέτησε το έργο «Πάρτυ Γενεθλίων» του Χάρολντ Πίντερ (Θέατρο Μιχάλης Κακογιάννης 2021-2022). Μετέφερε στο θέατρο (με τον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο) και σκηνοθέτησε την παράσταση «Ματωμένα Χώματα» από το γνωστό βιβλίο της Διδώς Σωτήριου (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Άνοιξη και Φθινόπωρο 2022 και καλοκαιρινή περιοδεία). Σκηνοθέτησε και έκανε δραματουργική επιμέλεια στο έργο «Κωλόκαιρος» του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου (Θέατρο Τζένη Καρέζη, 2022-2023). Σκηνοθέτησε το έργο του Γιωργή Τσουρή «Μακριά από παιδιά» (Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης, 2023).

Έγραψε και σκηνοθέτησε τα έργα «Penalty» (Θέατρο Επί Κολωνώ, 2005), «Νο 44» (Θέατρο Μεταξουργείο, 2008) και «ΠΑΚΜΑΝ» (Θέατρο Χώρα 2009-10).

Έχει διδάξει υποκριτική στη Δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης (2015-2017) και σε πολλά θεατρικά εργαστήρια. Διδάσκει στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Τράγκα από το 2018 και στη Δραματική Σχολή Αθηνών – Γιώργος Θεοδοσιάδης από το 2019.

Έχει επίσης σπουδάσει Ψυχολογία στο Laverne University στην Αθήνα απ’ όπου πήρε το Bachelor of Science και στο Goldsmith’s College, University of London, στο Λονδίνο απ’ όπου πήρε το Master of Science στην ειδίκευση Psychological Assessment in Organisations.


Αγλαΐα Παππά

Γεννήθηκε τυχαία στη Πάτρα, μεγάλωσε λίγο πολύ παντού, αλλά η καταγωγή της είναι από τα Γιάννενα.
Έκανε τη βασική της εκπαίδευση στην Γαλλία  ( Externat Saint-Louis ).

Πτυχιούχος του Γαλλικού τμήματος της Φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ., αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Διδάσκει στο Τμήμα Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου ενώ έχει πραγματοποιήσει workshops στο Piccolo Teatro di Milano, καθώς και σε άλλους οργανισμούς του εξωτερικού.

Σημαντικότερες θεατρικές συμμετοχές 

ΦΑΙΔΡΑ , Ρακίνα σκηνοθ.  Γ. Xουβαρδάς,
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ , Ευριπίδη  σκην. Z. Λασσάλ (συμπαραγωγή Μεγάρου Μουσικής και Φεστιβάλ Αβινιόν 1995), στα γαλλικά
ΤΡΩΑΔΕΣ , Ευριπίδη σκην. Μ.  Κακογιάννης (Φεστιβάλ Επιδαύρου 1996), ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Η ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ , Ευριπίδη σκηνοθ.  Σ. Τσακίρης (Φεστιβάλ Αθηνών και  Βέλγιο)2002
ΟΡΕΣΤΗΣ , Ευριπίδη σκηνοθ. Σ. Τσακίρης (Φεστιβάλ Αθηνών),
ΜΟΛΛΥ  ΜΠΛΟΥΜ , Τζόυς σκηνοθ. Δ. Οικονόμου (συμμετοχή στα Διεθνή Φεστιβάλ Γεωργίας, Ουκρανίας, Βουλγαρίας, Λιθουανίας, Γερμανίας, ΜΟΣΧΑΣ 2002 (Ρωσία) – Βραβείο  Ερμηνείας  Λογοτεχνικού  Κειμένου , ΒΡΟΣΛΑΒ 2002 (Πολωνία, Σ Γκροτόφσκι)- Βραβείο  Ερμηνείας- Βραβείο Κριτικών Θεάτρου- Βραβείο Οργανωτικής Επιτροπής,
ΛΑΧΤΑΡΩ , Κέην σκηνοθ. Λ. Βογιατζής ,
ΟΡΕΣΤΕΙΑ ΑΙΣΧΥΛΟΥ, Ι. Ξενάκη. σκηνοθ. Σ. Σακκάς
ΙΚΕΤΙΔΕΣ , Ευριπίδη σκην. Πωλ Κουκ – Μιχαήλ Μαρμαρινός (συμπαραγωγή Φεστιβάλ Επιδαύρου και Βεενφαμπρικ 2006)
ΑΝΤΙΓΟΝΗΣοφοκλή σκηνοθ. Λ. Βογιατζής (Φεστιβάλ Επιδαύρου 2007)
ΜΗΔΕΙΑΕυριπίδη σκην. A. Βασίλιεφ (Φεστιβάλ Επιδαύρου 2008)
ODC, Ομήρου Οδύσσεια, σκην. Ε.Παπακωνσταντίνου (Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος ΔΕΛΦΟΙ, Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου ΚΑΙΡΟ  2009)
ALARME,  σκην. Θ. Τερζόπουλος. (παρουσιάστηκε στην Αθήνα από 2010- 2013, και σε Ιταλία, Πολωνία, Τουρκία, Ρωσία).
AΜΟR σκην. Θ. Τερζόπουλος. (παρουσιάστηκε στην Αθήνα από 2013- 2016, και σε Ιταλία, Πολωνία, Τουρκία, Ρωσία).
JULIUS,  σκην. Κ. Χατζής
ΒΑΚΧΕΣ, Ευρυπίδη, σκην. Α.Μπρούσκου (Φεστιβάλ Επιδαύρου 2014)
ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ, στην. Μιχαήλ Μαρμαρινός (Εθνικό Θέτρο-Φεστιβάλ Επιδαύρου 2016)
ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, Ε.Α.Ποε, σκην. Λουίζα Κωστούλα (Φεστιβάλ Αθηνών 2018 και σε Μόντενα, Τορίνο)
ΙΚΕΤΙΔΕΣ , Ευριπίδη σκην. Σ. Λιβαθηνός ( Εθνικό Θέατρο- Φεστιβάλ Επιδαύρου 2019)
LA COMMEDIA DELLA VANITA, , σκην. Ε Καννέτι, σκην. Κλ. Λογκι ( Εθνικό Θέατρο Emilia-Romagna και σε Μιλάνο, Ρώμη, Φλωρεντία, Λουγκάνο) 2019-2020, στα ιταλικά
ΡΕΚΒΙΕΜ, σκην. Θ. Τερζόπουλος