Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΣΚΑΒΕ ΤΟΝ ΛΑΚΚΟ ΤΟΥ | Εργαστήριο θεατρικής γραφής

Διάρκεια Εργαστηρίου : 19/1/2024 – 29/5/2024
(Εξαιρείται η Παρασκευή 3/5)
Ημέρα & ώρα : Κάθε Παρασκευή 19:00 – 22:00
Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων : 16/1/2023
Πληροφορίες : seminars@mikriakadimia.com , 6976458526

 

Πάντοτε έχω στο μυαλό μου μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα για το τι σημαίνει ιστορία: ένας άνθρωπος ξεκινά να σκάβει έναν λάκκο για να φυτέψει ένα δέντρο, μέχρι που συνειδητοποιεί ότι είναι πολύ βαθύς για να βγει- έχει καταλήξει δηλαδή να σκάβει τον δικό του λάκκο. Σε κάποιες ιστορίες, καταφέρνει τελικά να βγει από αυτόν, σε άλλες δεν στέκεται τόσο τυχερός. Κάθε ιστορία, αστεία ή σοβαρή, γλυκιά ή πικρή, βιωμένη ή φανταστική, μπορεί να αποτελέσει υλικό για την θεατρική πράξη. Το ζήτημα είναι να μπορούμε να την αφηγηθούμε με έναν τρόπο που να κάνει τους ακροατές μας να πλησιάσουν τη φανταστική φωτιά του υποτιθέμενου σπηλαίου (στο οποίο βρισκόμαστε) και να κάτσουν σε έναν κύκλο για να την ακούσουν. Αυτή η ικανότητα αν και εγγενής σαν ανάγκη, έχει στην εποχή μας αναπτύξει μέθοδο, δομή, και ακονίζεται με απόπειρα και σφάλμα.

Μέσα από την διαδικασία του εργαστηρίου θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα σωστά λάθη, να βρούμε τις σωστές παγίδες για να ανακαλύψουμε την προσωπική μας φωνή στην αφήγηση και ποιητική καταγραφή της ανθρώπινης εμπειρίας –γιατί πάντοτε την εμπειρία μας αφηγούμαστε, μετουσιωμένη σε μυθοπλασία.

Μέσα από συνεχές feedback στις συναντήσεις, και με άξονα μας τα βασικά σχήματα δραματουργίας (Freytag’s Pyramid, Hero’s journey, Three Act Structure, Dan Harmon’s Story Circle, Fichtean Curve, Save The Cat Beat Sheet, Seven Point Story Structure), ο κάθε συμμετέχων και συμμετέχουσα θα έχει την δυνατότητα να εξερευνήσει το προσωπικό του ύφος, στυλ και ρυθμό αφήγησης, γράφοντας μια ιστορία. Έπειτα, θα εξερευνήσουμε πως δραματοποιείται η ιστορία αυτή, πως μεταγράφεται σε θεατρική γραφή, με σκοπό τη δημιουργία νέων θεατρικών κειμένων

Θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τον δικό μας λάκκο, με την ελπίδα πως ίσως καταφέρουμε να βγούμε κάποτε από αυτόν.

Δίδακτρα : 650 € (εξόφληση σε 3 δόσεις)

 

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Γιάννης Αποσκίτης είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής‭ ‬ ‭ ‬ ‭ Δ‬ΠΘ,‭ ‬ ‭ ‬ ‭ ‬της‭ ‬ ‭ ‬Δραματικής‭ ‬ ‭ ‬Σχολής‭ ‬ ‭ ‬Θεάτρου “Δήλος”‭ ‬ ‭ ‬και‭ ‬ ‭ ‬μεταπτυχιακός‭ ‬ ‭ ‬φοιτητής‭ ‬ ‭ ‬στη‭ ‬ ‭ ‬σχολή‭ ‬ ‭ ‬Αρχιτεκτόνων‭ ‬ ‭ ‬Μηχανικών‭ ‬ ‭ ‬του ΕΜΠ.‭ ‬ ‭ ‬

Ως‭ ‬ ‭ ‬ηθοποιός‭ ‬ ‭ ‬έχει‭ ‬ ‭ ‬συμμετάσχει‭ ‬ ‭ ‬σε‭ ‬ ‭ ‬θεατρικά αναλόγια, παραστάσεις και ταινίες, ενώ κάτω από τη σκηνή έχει συνεργαστεί με την εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ως συνεργάτης δραματουργός στην παράσταση “Ο εχθρός της τάξης” (Σκην. Γεωργία Μαυραγάνη) και «Το ανθρώπινο δυναμικό» (Θέατρο ΠΛΥΦΑ, Σκην. Νίκη Δουλγεράκη), βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «Ο Άσχημος» (Θέατρο Βασιλάκου, Σκην. Γιώργος Κουτλής), και συγγραφέας του έργου ‭ ‬«Οι‭ ‬Προβοκατορες» ‭ ‬(Πειραματική‭ ‬ Σκηνή‭ ‬ ‭ ‬Εθνικού‭ ‬ ‭ ‬Θεάτρου, Σκην. Ορέστης Σταυρόπουλος).

Τον Φεβρουάριο του 2024 παρουσιάζει το δεύτερο θεατρικό του έργο με τίτλο «Μαύρη Μαγεία ή Άσε τους νεκρούς να πεθάνουν» σε σκηνοθεσία του ίδιου στο Θέατρο Μπέλλος.

Ασχολείται με τα εικαστικά, έχοντας στο ενεργητικό του δύο προσωπικές εκθέσεις, προσπαθεί να βρει τρόπους να σταματήσει να βιάζεται και να μάθει να λέει «όχι».