Διάρκεια σεμιναρίου : 22/7/2024 – 2/8/2024
Ημέρες & Ώρες : Καθημερινά 12:00 – 16:00
(εκτός από το Σάββατο και την Κυριακή 27-28/7)
Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων : Σάββατο 20/7
Πληροφορίες : seminars@mikriakadimia.com και 6976458526
«Διεύρυνση»
Στη σύγχρονη εποχή, όπου η ατομική άνεση και η χαλαρότητα έχουν γίνει οι πρωταρχικές επιδιώξεις της ανθρώπινης ύπαρξης, το θέατρο κυριαρχείται από έναν επίπεδο τρόπο υποκριτικής «ρεαλισμού της κουζίνας». Με αυτόν τον τρόπο, οι ηθοποιοί δεν αξιώνουν από τον εαυτό τους τίποτα περισσότερο από μια ρεαλιστική παρουσία στις φιλόξενες συνθήκες ενός σύγχρονου απλοϊκού δράματος.
Το ποιητικό θέατρο, το οποίο συνήθως βασίζεται στο κλασικό δράμα και εκφράζει τις αιώνιες συγκρούσεις της ανθρώπινης ύπαρξης και τα εγγενή ανθρώπινα πάθη, απαιτεί από τον ηθοποιό περισσότερη ενέργεια, πιο έντονες αντιδράσεις και διαφορετικές μεθόδους και δεξιότητες που στην εποχή μας αρχίζουν να χάνονται στη λήθη.
Το δεκαήμερο σεμινάριο είναι αφιερωμένο στην «απογείωση» της τέχνης του ηθοποιού.
Στόχος του σεμιναρίου είναι η ανάπτυξη των ακόλουθων δεξιοτήτων του επαγγελματία ηθοποιού μέσα από την ανάλυση και ερμηνεία αποσπασμάτων από την Πενθεσίλεια του Χάινριχ φον Κλάιστ (σκηνές και μονόλογοι):
- Δραστική Ανάλυση της δραματουργίας
- Όξυνση της σύγκρουσης
- Ενίσχυση της αντίδρασης σε ένα δραματουργικό συμβάν
- Λεκτική δράση
- Ποιητική ψυχοσωματική δράση – χειρονομία
- Εστίαση του ηθοποιού
- Συμπυκνωμένη ύπαρξη του ηθοποιού
- Μεγεθυμένη αντίδραση.
Δίδακτρα : 250€
Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Τσεζαρις Γκραουζινις (Cezaris Graužinis) γεννήθηκε το 1967 στο Vilnius της Λιθουανίας και σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία στη Μόσχα, στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου ΓΚ.Ι.Τ.Ι.Σ.
To 1993 εκπαιδεύτηκε στη μέθοδο Suzuki από τον ίδιο τον Tadashi Suzuki στην Ιαπωνία. Από το 2003 είναι ιδρυτής και Kαλλιτεχνικός Διευθυντής της ανεξάρτητης θεατρικής ομάδας «cezario grupe» με έδρα το Vilnius, η οποία τιμήθηκε επανειλημμένα με κρατικά και άλλα βραβεία.
Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου «Virus» στο Ελσίνκι (2007-2008).
Δίδαξε υποκριτική και μέθοδο Suzuki στη Σουηδία, στη Φιλανδία και σε πολλά διεθνή σεμινάρια υποκριτικής.
Τα τελευταία 25 χρόνια έχει σκηνοθετήσει σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Φιλανδία, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Κροατία, οι Νήσοι Φερρόες, η Πολωνία και η Ελλάδα.
Ενδεικτικά έχει σκηνοθετήσει: «Χειμωνιάτικο παραμύθι», «Ημέρωμα της Στρίγγλας», «Άμλετ», «Βασιλιά Ληρ», «Μακμπέθ» του Σαίξπηρ, «Attempts on her Life» του Kριμπ, «Aραβικές Νύχτες» του Σίμμελπφένιχ, «Τρείς Αδελφές» του Τσέχωφ, «Βόυτσεκ» του Μπύχνερ, «Η δεύτερη έκπληξη του Έρωτα» του Μαριβό κ.α. καθώς και τα δικά του έργα «Lithuania’s Day», «All or Nothing», «Kisses, Oscar…» κ.α. με το “cezario grupe”.
Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε με το «Δάφνης και Χλόη, Ταξίδι Αναψυχής» στο Θέατρο Πορεία, για το οποίο απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν 2007.
Στη συνέχεια σκηνοθέτησε το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σ. Μπέκετ για το Φεστιβάλ Αθηνών το 2008.
Παρουσίασε το «Ζορμπάς, η πραγματική ιστορία» για το Εθνικό Θέατρο, το 2009. Ακολούθησε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε. με την παράσταση «Déjà vu», που ήταν υποψήφια για το Βραβείο Κουν διεθνούς ρεπερτορίου, 2010.
Σκηνοθέτησε τον «Οιδίποδα Τυραννο», σε μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, του Φεστιβάλ Επιδαύρου και της Αρτivities, το καλοκαίρι του 2012, για τον οποίο απέσπασε και πάλι το Βραβείο Κουν στην κατηγορία Αρχαίου Δράματος.
Έκτοτε σκηνοθετεί σημαντικά έργα σε όλες τις μεγάλες σκηνές της χώρας, καθώς και στην Επίδαυρο.